Pálinka
2019.01.29 16:40

Pálinkatípusok

Milyen típusú Pálinkák vannak?

 

A Pálinka meghatározása

 

Csakis az a gyümölcspárlat nevezhető Pálinkának amelyet kizárólag Magyarországon termelt gyümölcs vagy a gyümölcs mustjának alkoholos erjesztésével és lepárlásával nyernek, melyet Magyarországon cefréztek, pároltak, érleltek és palackoztak.

Kisüsti Pálinka

Ez a Pálinka típus legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással (desztillációval) készíthető.

Érlelt Pálinka

Azt a Pálinkát lehet érlelt Pálinkának nevezni amit legalább 6 hónapig érleltek 1000 literesnél kissebb fahordóban, vagy legelább 12 hónapig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban és az érlelést dokumentálták.

Ó Pálinka

Azt a Pálinkát lehet Ó Pálinkának nevezni amit legalább 1 évig érleltek 1000 literesnél kissebb fahordóban, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb fahordóban és az érlelést dokumentálták.

Lásd:

Várda Ó-Barack Pálinka

Ágyas Pálinka

Ágyas Pálinka az ami legalább 3 hónapig gyümölccsel lett érlelve. A gyümölcs mennyiség minimum 10 kg 100 liter pálinkához és nem tartalmazhat aszalt gyümölcsöt csak frisset.

Lásd:

Bolyhos Cseresznye Pálinka

Vegyes Ágyas Pálinka

Akkor nevezünk egy pálinkát vegyes ágyasnak ha az Ágyas Pálinkánál leírtak teljesülnek, viszont az érleléshez felhasznált gyümölcs nem egyezik meg azzal amiből a pálinka készült.

Webáruház készítés