Whisky
2019.01.28 07:59

Mi a whisky - Whisky készítő országok

Mi is az a Whisky?  Hol készítenek Whiskyt?

Röviden:

A whisky gabonából készített párlat amit fahordóban érlelnek.

Ettől független vannak olyan párlatok amiket nem érleltek fahordóban és mégis whisky néven hozzák forgalomba.

Lásd:

Buffalo Trace White Dog Mash #1
Montana Sweet Corn Whiskey

 

Hosszabban:

A whiskyt különböző gabonafélék magvainak keverékéből készítik és csaknem mindig tartalmaz malátázott árpát. A főzés/lepárlás során megőrzi a gabona ízét, illatát de a végleges ízvilága a tölgyfa hordóban eltöltött érlelés során teljesedik ki.

Skóciában és Írországban őshonos ital, e két nép között a mái napig folyik a vita hogy kis is találta fel/alkotta meg először a whiskyt.

Skót Whisky:

Csak azt a whiskyt lehet skót whiskynek nevezni és csak akkor lehet a "Scotch" felirattal ellátni, ha azt a párlatot Skóciában főzték és minimum három évig ott is érlelték.

Lásd:

The Glenlivet 15 years

Ír Whiskey:

Készítésekor nagy mennyiségű malátázatlan árpát használnak. Amely árpát malátázzák azt nem tőzegelik, ami azt eredményezi hogy a füstös jegyek nincsenek jelen a whiskeyben. A forrázó edényben a maláta levet más gabonákkal keverik. Jellegzetesen rézüstben és háromszoros lepárlással készül az Ír whiskey.

Lásd:

Redbreast 12 years

Kanadai Whisky:

A kanadaiak a skót hagyományokra épülve kevert párlatokat állítanak elő, szinte minden kanadai whisky blend-ként látja meg a napvilágot kivéve a Glen Breton Single Malt-ot. A párlatot itt is minimum 3 évig kell érlelni. A felhasznált gabonák arányait tekintve nincsenek megkötések, viszont itt a skótokkal ellentétben jobban preferálják a jóval kissebb mennyiségben készülő rozsból előállított italokat.

Lásd:

Black Velvet Reserve 8 years

Amerikai Whikey:

A felhasznált gabonák tekintetében minimum 51% kukoricát kell hogy tartalmazzon a maradék pedíg árpa, búza vagy rozs és legalább 2 évig kell érlelni a párlatot új kiégetett fehér tölgyből készült hordókban.

Lásd:

Elijah Craig Small Batch

Japán Whisky

Japánban csaknem egy évszázadra tekint vissza a whisky készítés tudománya. A japán whiskyk a skót hagyományokra épülve készülnek, bár ezt a címkéken nem tüntetik fel sehol. 2001-ben igazolódott be végérvényesen hogy a japán whiskyk is a világ legjobbjai közé tartoznak, amikor is a Whisky Magazine "Best of the Best"  díját a Nikka által készített Yoichi Single Malt-nak ítélte.

Lásd:

Nikka Blended

Webáruház készítés