Termék részletek


Budweiser Világos Sör (dobozos) 0,5l

Raktárkészlet: 123 db
Budweiser Világos Sör (dobozos) 0,5l
490 Ft
Egységár: 980 Ft/l

Budějovický Budvar, azaz a Budweiser

 

A Budějovický Budvar sört Magyarországon és világszerte is inkább a német nevén, Budweiserként ismerik. A kettős névhasználat oka egyszerű: a városnak kettős, cseh és német ajkú lakossága volt a gyárak alapítása idején.

Maga a Budvar gyár közvetlen jogelődje, a Cseh Részvényesi Sörfőzde is azzal a céllal jött létre 1895-ben Budějovicében, hogy nagyobb beleszólást nyújtson a cseh ajkú lakosságnak a helyi közügyekbe. A helyi választási rendelet ugyanis a tulajdon és a befizetett adó nagysága alapján tett különbséget a lakosok között, emiatt a cseheknek nem volt képviselőjük a városi tanácsban. Ahhoz, hogy a hagyományosan német gazdasági befolyás alatt álló városban a csehek is részt vehessenek a politikában, társaságokat kellett alapítaniuk. És ha már alapítottak, miért ne hoztak volna össze mindjárt egy sörgyárat? August Žátka és néhány társa járt elől a téma napirenden tartásában olyannyira, hogy a budějovicei részvényesi sörfőzdében 1895. október 1-jén megtartották az első csapolást, október 7-én pedig megindult a termelés.

Az új sörgyár komoly versenytársakkal találta magát szemben. Egyrészt a városban ekkor már működött a német érdekeltségbe tartozó Városi Sörfőzde, másrészt a Budějovice közelében lévő, 1379-es alapítású třeboni-, és az 1598-as alapítású protivíni sörfőzde is előnyösebb pozícióban volt.

A Fekete Torony városának azonban volt egy titkos aduásza: Antonín Holaček sörfőzőmester! Holaček úr a helyi lágy vízből és a kiváló cseh alapanyagokból olyan mesteri árpaitalt készített, amely bármelyik riválisával felvette a versenyt!

Sőt... Az 1896-os Prágai Ipari Kiállításon - még tojáshéjjal a fenekén - a Budweiser elnyerte a vásár első díját, a XX. század elejére pedig külföldön is jól ismert név lett.

A sörgyár ma egy háromszáz méter mélyre nyúló artézi kútból nyeri a vizet, amelyhez semmilyen mesterséges adalékot nem adnak. A Plzeňský Prazdrojnál némileg édesebb Budějovický Budvar utánozhatatlan arany színét a moráviai maláta adja, enyhén kesernyés jellegét pedig a zateci komlónak köszönheti. A sört a hordóba kerülés előtt kilencven napig érlelik.

 

 

Térfogat: 0,5l
Alkoholtartalom: 5%

 

A termékfotón látható szavatossági/lejárati idő nem mérvadó, mert a kiszállításra kerülő termékek mindig friss szavatosággal bírnak!

  • Raktárkészlet
    123 db
    Tömeg
    0,52 kg/db
Webáruház készítés